Pályázat

A projekt címe: Alakor ősbúza száraztészta gyártás a Szent Lótusz Egészségtár Kft-nél

Kedvezményezett neve: Szent Lótusz Egészségtár Kft.

A szerződött támogatás összege 36 340 546 Ft
A támogatás mértéke 70 %
Az üzem címe: 3935 Erdőhorváti Kassai utca 103.


A projekt tartalmának bemutatása:

Kimutatott tény, hogy az utóbbi évtizedekben többszörösére emelkedett a regisztrált gluténérzékenyek száma. Ez köszönhető a gabonafogyasztás növekedésének, valamint annak, hogy az ipari nemesítés során tudatosan szelektálták és keresztezték azokat a gabonafajtákat, amelyeknek magas volt a gluténtartalma. A tészta ugyanis ettől lesz nyúlós és válik kelesztésre leginkább alkalmassá. Mindezeknek köszönhetően a gluténérzékenység mára már népbetegségnek számít.

A nemesítés során feledésbe merültek azok az ősi gabonafajták, amelyek alacsonyabb gluténtartalommal bírnak. Az alakor gluténszerkezete 14 kromoszómából, míg a modern búzáké 42-ből áll. Valamint nem tartalmazza az immun-és bélrendszeri tünetekért felelős alfa-gliadint sem. Mindamellett, hogy az alakor a hagyományos búzához képest lényegesen magasabb rost-, és lassabb felszívódású szénhidráttartalommal bír, sokkal több esszenciális zsírsavat, foszfort, káliumot és B6 vitamint tartalmaz. Így az ősbúza csökkent kockázatot jelent a gluténérzékenység kialakulása szempontjából.

A pályázó fő célja, hogy a gluténérzékeny emberek részére is biztosítani tudjon jó minőségű száraztésztát. Az alakor búza az egyik legősibb termesztett pelyvás gabonaféle, főként olyan régiókban maradt fenn, ahol tradicionális termékeket állítanak elő. Napjainkban, a biotermesztés előretörésével fedezték fel újra.

A fejlesztés megvalósításával egy komplett tésztagyártó üzem került kialakításra. A fejlesztés kiemelt része a technológia megvásárlása, beüzemelése. A technológia présgépből, szárítóból és csomagológépből tevődik össze. A gépsor biztosítja azt a kapacitást, amelyet a pályázó értékesíteni kíván a saját és az értékesítő partnerek üzleteiben.

Az üzemépület korábbi állapotában nem volt alkalmas sem a technológia működtetésére, sem a foglalkoztatásra. A fejlesztés eredményeként felvételre került 4 fő munkavállaló, akik részére a munkavégzéshez szükséges feltételeket, higiéniai követelményeket biztosítani szükséges. Az ingatlan felújításával alkalmassá vált a technológia befogadására.

Fejlesztett termékek: gluténmentes, csökkentett szénhidráttartalommal bíró, emelt rosttartalmú száraztészták a hagyományoshoz hasonlatos ízvilággal. Típusait tekintve orsó, szélesmetélt, penne, spagetti és nagykocka.

Kiegészítő információ: Értékesítés egyeztetés alapján. Értékesítési pontjaink a saját üzleteink, valamint a velünk szerződésben lévő kereskedelmi hálózatok.

A projekt befejezésének időpontja: 2017. 06.28.

Projekt azonosítószáma GINOP-1.2.2- 15-2015- 01376

Szent Lótusz Egészségtár Korlátolt Felelősségű Társaság

Székhely: 4064 Nagyhegyes, Bocskai utca 30.

ADÓSZÁM:23823857-2-09

CÉGJEGYZÉKSZÁM:09 09 022657

Bejegyzési ideje: 2012. 01.19.

Honlap: www.eherbaria.hu

E-mail: herbariabalance@gmail.com, info@szentlotusz.hu

Tel.: 06305959393